Turneringer

Hvorfor justerer vi mottatte slag i match?

Av: Hans Christian Haugen  |  Publisert: 1. april 2017  |  Siste nyheter  |  Arkiv

Noen spillere er så vant til å spille poengbogey (telle stableford-poeng) at de blir usikre når vi spiller det som er vanligst rundt i verden når folk spiller en hyggelig runde med hverandre - nemlig match. Her kommer en forklaring på hvordan du beregner handicap mellom spillerne i match - og hvorfor.

Internasjonale regler også i Son

Det er mange som spør meg om vi også her i Son gjør slik at begge spillere i en match skal justeres ned i forhold til spiller med lavest handicap i ballen. Svaret er JA. Det er slik det alltid skal spilles match, også her i Son.

Dette handler ikke om å favorisere lavhandicapperen. Det handler kun om hvilke hull den med høyest handicap skal ha ekstra slag på den med lavest handicap.

 

Hvilke hull gir ekstra slag?

Skal det gis slag på hullene med lavest indeks, eller skal det gis slag på hullene med indeks i midten?

Når hullene blir rangert med indekser fra 1 til 18, blir det gjort en vurdering av hvilke hull trenger en bogey-spiller ekstra slag på en scratch-spiller. Rangeringen av hullene er altså laget for nettopp match, ikke stableford.

 

Sloping av banen

Når hullene blir rangert etter vanskelighetsgrad var det opprinnelig en egen komité som reiste rundt til alle baner og gjør det som vi kaller å slope banen. Les mer om sloping av baner her, hvis du er interessert. Vurderingen er nettopp hva forskjellen er for en scratchspiller  (med hcp 0) og en bogeyspiller (hcp 18). Visste du at hull 1 helst ikke skal ha indeks 1? Det er fordi det ikke skal bli unødig forskjell dersom matchen ikke er avgjort etter 18 hull og spillerne må ut på - nettopp - hull 1 igjen.

 

Hva er det som gjør et hull vanskelig for høyhandicapperen?

Par 3 hullene har ofte høy indeks. En med lavt handicap vil mange ganger synes et par 3 er vanskeligere enn et middels langt par 4 fordi innspillet på par 4-hullet som oftest vil være mye kortere enn på par 3-hullet. Men både høy- og lavhandicapperen har en rimelig sjanse til å nå greenen, eller være i nærheten, etter første slaget. Derfor får ofte par 3-hullene høy indeks.

 

Par 5 hullene har ofte lav indeks. For en med lavt handicap er par 5 hull ofte lett å score bra på. Her kan de kanskje komme inn på to slag eller bare ha et kort innspill på tredjeslaget. En med høyere handicap har ofte ikke samme slagstyrke og kommer kanskje ikke inn på tre slag. Derfor bør spesielt lange hull være de hullene den med høyere handicap skal få slag på den med lavere handicap. Det samme gjelder ofte for de lange par 4-hullene som ofte også har lav indeks.

 

Hvilke hull trenger Marianne slag på for å slå meg?

Her ser du et eksempel på hva jeg mener med å justere i forhold til den med lavest handicap:

 
 

Hcp

Motatte slag på Soon Golfbane

Justert

Marianne

11,8

11

11 - 6 = 5

Hans Christian (lavest hcp)

5,8

6

6 - 6 = 0

 

Jeg - Hans Christian - spiller uten handicap. Marianne har slag på hull med indeks 1 til 5 som blir hull 2, 3, 5, 11 (2 på siste) og 14 (5 på siste) . Hadde vi ikke justert ville Marianne fått slag på hullene med indeks 6 til 10, altså hull 8, 9, 12 (3 på siste), 17 (8 på siste) og 18 (9 på siste). Dette er ikke de hullene der Marianne trenger ekstra slag i forhold til meg. Og siden matchen kan avgjøres lenge før hull 18 er det rettferdig - sier den internasjonale golfsporten - at Marianne får slag på de hullene der hun trenger det for å slå meg. Og gjett om hun gjør det!

 

Lagspill i match

Her er et eksempel på fourball (4 stk, 2 lag, bestball - dvs. At den beste scoren laget får på et hull er det som teller). Akkurat som i en enkel match mellom to spillere ha Marianne slag på hull med indeks 1 til 5. Og som du ser får Bjørn ekstra slag på hull med indeks 1 til 13 og Jørn på hull med indeks 1 til 6.

 
   

Hcp

Motatte slag på Soon Golfbane

Justert

Lag 1

Marianne

11,8

11

11 - 6 = 5

Hans Christian (lavest hcp)

5,8

6

6 - 6 = 0

Lag 2

Bjørn

17,6

19

19 - 6 = 13

Jørn

10,9

12

12 - 6 = 6



 

Mange spillformer - samme regel

Disse reglene for matchspill gjelder altså også om man spiller match i foursome (annet-hvert-slag-på-ballen) og foruball (beste-score-i-laget-teller).

 

Blir du med på match? Du kan lese mer i regelboken som finnes i papirutgave og som app. Søk opp i appstore, eller Google play, eller hva du har, på The R & A Rules of Golf, så har du reglene tilgjengelig også i sofakroken hjemme når du begynner å lure på dagens runde.

 

Sees på banen!

Mvh. Hans Christian Haugen